Kartlı Geçiş Sisteminde Kullanılan Kart Teknolojileri
Kartlı geçiş sistemi kartları belirli alanlara örneğin binanıza girişi ve çıkışı kontrol etmenin kolay ve güvenli yoludur. Geçiş kontrol sistemlerinde kullanılan kart teknolojisi temel olarak proximity (Yakınlık) ve smart (Akıllı) kart teknolojisi olarak ikiye ayrılmaktadır. Her iki kart teknolojisinde yetkilendirme ile ilgili kapıların açılması yapılabilmektedir. Her iki kart teknolojisinde kartlar genellikle PVC yada kompozit malzemeden yapılmaktadır. İlgili teknolojilerin detayları aşağıda açıklanmaktadır.
Prox Kartlar;
Bu kartlar ince PVC malzemeden yapılmıştır. Bu kartların içinde kartlı geçiş sistemi okuyucuları ile haberleşmek için pvc içerisine gömülü kablosuz bir anten bulunmaktadır. Bu kartlar ölçü olarak yaklaşık bir kredi kartı büyüklüğündedir. Proximity kartlar boyutlarından dolayı cüzdan ve kart tutuculara rahatlıkla sığabilir. Gerektiğinde kartlar üzerine özel kart yazıcılar ile baskı yapılabilmektedir. proximity kartların günümüzde kullanılan tag diye isimlendirilen anahtarlık benzeri nesneler bulunmaktadır. Prox kart teknolojisi geçiş kontrol sisteminde kullanılan ilk teknolojilerden biridir. Günümüzde hala kullanılmak ile birlikte teknolojisi hızla eskiyen bir üründür. Bu teknoloji yerini smart kart denilen teknolojilere bırakmıştır.
Smart Kartlar;
Smart (akıllı) kartlar şekil itibari ile benzemekle birlikte, prox kartlardan önemli derecede farklı yapıdaki ürünlerdir. Smart kartlar verileri okuyabilir yada yazabilir, bu sayede daha geniş bir kullanım alanına sahiptirler. Smart kartlar temel olarak kendi içinde iki farklı yapıya ayrılmaktadır. Bunlardan birincisi Mifare kartlar, diğeri ise iCLASS kartlar, bir diğer çeşidi ise DESFIRE kartlardır. Örnek vermek gerekir ise smart kartlara bir veri yüklenerek kullanım sağlanabilir. Örneğin içerisine para yüklenebilir, alışveriş imkanı sağlanabilir. Örneğin bir spor salonuna ayda 10 giriş tanımlanabilir, kullanıcı bir ay içerisinde istediği zamanlarda 10 kez spor salonuna giriş yapabilir.
Smart kartlar daha üst bir teknoloji kullandığı için bu kartların kopyalanmaları daha zordur. Bu nedenle daha yüksek geçiş güvenliği sağlamaktadır. Smart kartlar içerisini 1k bit ile 32k bit arasında veri yazma imkanı bulunmaktadır. Smart kartlar özel smart kart programlayıcı üniteler ile veri yazılmakta ve smart kart okuyucular ile okunmaktadır.
Hangi Teknoloji?
Peki hangi kartı kullanmalıyız diye soracak olursanız, pek çok güvenlik teknolojisinde olduğu gibi burada da sorunun tek cevabı yoktur. Seçimde dikkat edilmesi gereken hususlar bütçe, güvenlik düzeyi ve işletme ihtiyaçlarıdır. Smart kartlar daha güvenli, esnek fakat pahalı çözümlerdir. Örneğin bir kampüste bulunan bir konferans salonuna uzun yıllar sadece giriş için bir sistem düşünülüyor ise proximity kartlar tercih edilebilir. Fakat aynı kampüste kart ile ödeme sistemleri bulunuyor ise uyumluluk ve esneklik için smart kart kullanılması daha uygun olacaktır.