Evlerde Yangın Riskleri ve Yangına Karşı Alınabilecek Önlemler Nelerdir?
Evler, sıcaklığı, konforu ve güvenliği sağlamak için tasarlanmış olsalar da, içerisinde yaşanabilecek bir dizi tehlike ile karşı karşıya kalabilirler. Bu tehlikelerden biri de yangındır. Yangınlar, evdeki maddelerin yanması sonucu ortaya çıkan olaylardır ve ciddi zararlara, can kayıplarına neden olabilirler. Evlerde yangın risklerini anlamak ve önlemek önemlidir. İşte evlerde karşılaşılan yaygın yangın riskleri ve alınabilecek önlemler:
Elektrik Sorunları:
Evlerdeki elektrik tesisatında meydana gelen arızalar, kısa devreler veya aşırı ısınmalar yangın riskini artırabilir. Eski ve hasar görmüş prizler, kablolar veya elektrikli cihazlar potansiyel tehlikeler oluşturabilir.
Önlemler:
- Düzenli elektrik tesisat bakımı yapılmalıdır.
- Eski veya hasar görmüş prizler ve kablolar değiştirilmelidir.
- Elektrikli cihazlar kullanılmadığında fişleri çekilmelidir.
Mutfak Yangınları:
Mutfak, evde yangın çıkma olasılığının yüksek olduğu bir alan olarak bilinir. Yağın alev alması, unutulan ocaklar veya yanlış kullanılan elektrikli aletler mutfak yangınlarına neden olabilir.
Önlemler:
- Yemek pişirirken dikkatli olunmalı, ocak başında durulmalıdır.
- Yağlı yemekler yapılırken dikkatli olunmalı, yangın söndürme tenceresi bulundurulmalıdır.
Isıtma Cihazları:
Sobalar, kaloriferler veya taşınabilir ısıtıcılar yanlış kullanıldığında yangın riski ortaya çıkabilir. Ayrıca, giysiler veya diğer malzemeler ısı kaynaklarına çok yaklaştığında da yangın çıkabilir.
Önlemler:
- Isıtma cihazları düzenli bakımdan geçirilmeli ve güvenli bir şekilde kullanılmalıdır.
- Isıtıcılar ve diğer ısı kaynaklarına yakın malzemeler kontrol altında tutulmalıdır.
Sigara İçme:
Sigara içme, ev içinde yangın riskini artırabilir. Yanlışlıkla dökülen kül veya sigara izmaritleri, yangına neden olabilir.
Önlemler:
- Sigara içme alanları belirlenmeli ve duman izmaritleri güvenli bir şekilde söndürülmelidir.
- Sigara içilmiyorsa, duman izmaritlerinin atılacağı güvenli bir kap bulundurulmalıdır.
Kıvılcım ve Alev İletişimi:
Mumlar, şömineler veya ateşle oynayan çocuklar gibi kıvılcım ve alev kaynakları yangına neden olabilir.
Önlemler:
- Mumlar dikkatlice kullanılmalı ve gözetim altında bırakılmalıdır.
- Şömineler düzenli olarak kontrol edilmeli ve güvenli bir şekilde kullanılmalıdır.
Evlerde yangın risklerini azaltmak için alınacak önlemlerle birlikte, aile bireylerinin yangın durumlarına karşı nasıl hareket edeceklerini bilmeleri önemlidir. Yangın tatbikatları yapılmalı ve acil durum tahliye planları oluşturulmalıdır. Bu önlemler, evdeki yangın riskini minimize etmede yardımcı olabilir ve aile bireylerini güvenli bir şekilde koruyabilir.
Ayrıca evlerde yangın riskini azaltmak yangın oluşması durumunda hemen haber almak için evlere duman detektörlerinin konuşmasını tavsiye ediyoruz. Duman detektörlerini yangın alarm sistemi ile veya bir çok evde bulunan hırsız alarm sistemleri ile entegre bir şekilde kullanmanız mümkündür. Bu sayede evinizde bir yangın oluşması durumunda hemen haberdar olabilir ve müdahale şansınızın oluşacağını unutmayınız.
Çoğu konut yangını ölümü, alevlerle temas etmek yerine zehirli gazların solunması nedeniyle meydana gelir. Trajik olan şudur ki, bu ölümlerin birçoğu birkaç önlem alınarak önlenebilir.
Evlerde Yangın Riskleri İçin Genel Yangın Önleme İpuçları:
1- Bir elektrik prizine fazla cihaz takmayın.
2- Yanıcı maddelerin ısıtıcılara, ocaklara ve şöminelere çok yakın olmadığından emin olun.
3- Yatakta veya yumuşak mobilyalar üzerinde asla sigara içmeyin.
4- Hasar görmüş veya yırtılmış elektrik kabloları veya uzatma kabloları kullanmayın.
5- Kibritleri ve çakmakları çocukların erişiminden uzak tutun.
6- Çocuklarınıza ateşle oynamanın tehlikeleri hakkında bilgi verin.
7- Isıtma veya klima ekipmanıyla uzatma kablolarını asla kullanmayın.
8- Her kat için duman dedektörleri ve yangın söndürücüler satın alın.
9- Acil Kaçış Planı yapın ve sık sık pratik yapın.
10- Gece yatağa gitmeden önce alt kattaki kapılarınızı kapatın.
11- En açık çıkış yolu yangın veya duman tarafından engellenebilir.
Evlerde Yangın Riskleri İçin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:
1- Ev yangını dumanı son derece yoğun ve zehirlidir ve neredeyse görülemez bu yüzden bir alt kattaki oda yanıyorsa, bir pencere genellikle üst kattaki odadan çıkmanın tek yoludur.
2- Perdelerin veya fırtına pencerelerinin kolayca çıkarılabilir olduğundan emin olun.
3- Pencereler kırılmalıysa kullanabileceğiniz araçlara sahip olduğunuzdan emin olun.
4- İki katlı bir evde yaşıyorsanız, her dolu yatak odası için bir kaçış merdiveni bulundurmalısınız.
5- Bir duman dedektörünüz yoksa ve çalışmıyorsa, bir yangında ölme olasılığınız dört kat daha fazladır.
6- Evinizin her katı için bir duman dedektörü satın alın ve nasıl kullanılacağı ve nereye konumlandırılacağı konusundaki talimatları okuyun.
7- Duman dedektörleri, yatak odalarına yakın, ya tavana ya da tavanla altı ile on iki inç arasında duvara monte edilmelidir.
8- Duvar ve tavanın birleştiği noktadan her iki yüzeyde de altı inçten daha yakın yerleştirmeyin.
9- Duman dedektörlerini hava girişlerinden uzak bir yere yerleştirin.
10- Dedektörlerinizi düzenli olarak test ederek hala çalıştıklarından emin olun.
Evlerde Yangın Riskleri İçin Yangın Söndürücü Seçimi:
Söndürücüler, uygun oldukları yangın sınıfına göre sınıflandırılır. Birkaç farklı yangın sınıfı vardır: A, B, C, D, F ve Elektrik.
A sınıfı yangınlar: tahta, kağıt, kumaş, kauçuk, çöp ve çoğu plastik gibi yaygın yanıcı maddeleri içerir. Bunlar tipik ticari ve ev ayarlarında yaygındır.
B sınıfı yangınlar: yanıcı sıvılar, çözücüler, yağ, benzin, boyalar, vernikler, diğer yağ bazlı ürünler ve sıvılaştırıcı plastikleri içerir. B sınıfı yangınlar genellikle hızla yayılır. Doğru şekilde bastırılmadıklarında, alevler söndürüldükten sonra yeniden alev alabilirler.
C sınıfı yangınlar: gazların yanmasıyla oluşur; örneğin metan, propan, hidrojen, asetilen, doğal gaz ve şehir gazı.
D sınıfı yangınlar: yanıcı metalleri içerir; magnezyum ve alüminyum talaşı gibi.
F sınıfı yangınlar klasik tava yangınlarıdır. Tava yangınları, ateş battaniyesi veya özel ıslak kimyasal yangın söndürücülerle kontrol altına alınabilir; bunlar kaynayan yağın üstüne soğutma ve oksijen engelleyici bir köpük halısı serer. Islak kimyasal yangın söndürücüler genellikle ek güvenlik için bir uygulama lansı ile gelir.
Su Püskürtmeli Yangın Söndürücülerin 5F derecelendirmesi vardır ve evde bulunan küçük tava yangınları veya derin yağ kızartma makineleri yangınlarıyla başa çıkmak için de kullanılabilir.
Elektrik yangınları, bir elektrik cihazı veya kaynağı ile ilgili olan veya bir elektrik cihazı veya kaynağı tarafından başlatılan yangınlar (bazen, ancak resmi olarak olmasa da, E Sınıfı olarak adlandırılır).
Evet. Telefonlar ve şarj cihazları, işlev bozukluğu gösterirse veya üretici talimatlarına uygun kullanılmadığında risk oluşturabilir. Aşırı ısınmayı önlemek için, sadece üretici tarafından onaylanmış şarj cihazlarını kullanın ve yanıcı olmayan yüzeylerde şarj edin, battaniye veya yanıcı malzemelerden uzak tutun. Çoğu üretici ve yetkili makamlar, cihazların şarj edildikten sonra mümkün olan en kısa sürede prizden çekilmesini önerir.
Hayır. Yangın tehlikesini önlemek için, evde olmadığınız zaman kurutucuyu çalıştırmamanız gerekir. Ayrıca kurutucu etrafında her zaman yeterli hava akışının olması gerekmektedir. Yangın yetkilileri düzenli bakımı teşvik eder ve kullanım sırasında bunları gözlemlemenizi önerirler. Ayrıca kurutucunuzu aşırı yüklemekten kaçının ve sıcak kıyafetlerin tutuşma riskini azaltmak için soğuma döngüsünün tamamlanmasını bekleyin.
Evet; Çıkan bir dizi yangının ardından ev sahiplerini evlerini korumaları konusunda uyarıldı. Güneş panellerinin kısa devre yapması ve izolasyon anahtarlarının arızalanması nedeniyle yangınlar meydana geldiği tespit edilmiştir.
Evet. Mumları, tütsüleri ve yağ yakıcıları perdelere uzak, dengeli bir yüzeyde tutun ve asla gözetimsiz bırakmayın. Önemli olan, dışarı çıkarken veya yatarken onları söndürmeyi unutmamaktır.
Evet. Güvenli olmayan şekilde kullanılan veya işlev bozukluğu gösteren ısıtıcılar, özellikle kış aylarında yangınların ana nedenlerinden biridir. Hasarlı kabloları kontrol edin ve tüm ev eşyalarını ısıtıcılardan en az bir metre uzakta tutun. Açık hava ısıtıcılarını, düz bir alana, karbon monoksit zehirlenmesini önlemek için iyi havalandırılmış bir alana ve yanıcı maddelerden uzak bir yere yerleştirin.
Yangın risk değerlendirmesi, bir yangının meydana gelme olasılığını azaltmak ve olası bir yangının neden olabileceği zararı en aza indirmek için gereklidir. Değerlendirme ayrıca, bir yangın durumunda sakinlerin, çalışanların ve genel halkın ölüm veya yaralanma riskini azaltır. Değerlendirme, bir yangının bitişik binalara yayılma olasılığını da azaltır. Ayrıca, tüm binalar için yasal bir gereklilik olduğu için bir yangın risk değerlendirmesi yapmanız gerekmektedir.
Evlerde Yemek Pişirme Esnasında Yangın Riskleri:
Yapılan araştırmalara göre ev yangınlarının ve ev yangınlarından kaynaklanan yaralanmaların en önemli sebebi, neredeyse tüm kazara ev yangınlarının nedeni olan yemek pişirme görülmektedir.
Mutfak, pişirme sırasında asla gözetimsiz bırakılmaması gereken çeşitli yanıcı faktörler sunar, özellikle ocak veya fırında. Yangın meydana geldiğinde, son derece tehlikeli ve söndürülmesi zordur.
Yiyeceklerden veya yağla pişirme yaparken üretilen yağlar, doğrudan alev teması olmadan bile tutuşabilen yüksek derecede yanıcıdır. Fırınınızı, ocağınızı ve pişirme kaplarınızı yağ ve kalıntı birikiminden temiz tutmak, kendiliğinden yanmaları önleyebilir. Eğer bir yağ yangını oluşursa, sıcak yağın patlamasına neden olabileceğinden su ile söndürmeye çalışmayın.
Küçük yağ yangınları, ısıyı kapatma, metal bir kapakla yangını boğma veya alevlere karbonat veya tuz serperek hızlı bir tepki ile söndürülebilir. Mümkünse bir yangın söndürücü kullanın, ancak kimyasalların temizliği uzun olacaktır.
Tost makineleri ve elektrikli ızgaralar gibi ısı üreten taşınabilir pişirme cihazları da kullanılırken gözetimsiz bırakılmamalıdır. Bu öğeleri saklamadan önce tamamen soğumalarını sağlamayı, iç ve dış kısımlarını (iç kısımda da dış kısımda da) kırıntı ve yağ birikiminden uzak tutmayı ve kullanılmadıkları zamanlarda fişlerini çekmeyi ve kapalı konumda tutmayı unutmayın.
Izgara, mangal, yağ kızartma tenceresi, ateş çukuru ve odun sobası gibi dış mekan pişirme araçları da istenmeyen ev yangınlarının bir kaynağı olabilir. Bu araçları evinizin yan tarafından ve yanıcı malzemelerin yanında olmayacak şekilde konumlandırmaya dikkat edin ve aktif olarak alev veya ısı üretenken asla gözetimsiz bırakmayın.
Yangın Güvenliği Açısından Önemli Hususlar. Hakkında Bilgiler içeren makalemizi okumadıysanız okumanızı tavsiye ederiz.