Yüksek Güvenlikli Tesislere Kontrollü Araç Giriş ve Çıkış Tasarımı.
Yüksek giriş güvenlik sistemi gerektiren önemli askeri tesisler yada askeri birlikler, önemli arge merkezleri, büyük tesisler, önemli kamu binaları gibi yüksek güvenlik gerektiren noktalara araç girişleri kontrol altında tutulmalıdır. Olası terör veya saldırı durumlarını önlemek amacı ile giren tüm araçların detaylı şekilde aranması büyük önem taşımaktadır. Gereken güvenlik önlemlerinin sadece fiziki olarak alınması giriş ve çıkış güvenliği için yeterli olmayacaktır. Manuel olarak araç altının aranması, bariyerlerin manuel kontrol edilmesi gibi durumlar, hem güvenlik zafiyeti hem de giriş ve çıkışlarda gecikmelere neden olacaktır.
Bu yazımızda yüksek güvenlikli araç girişlerinin nasıl yapılması gerektiği konusunda bazı bilgiler vermeye çalışacağız. Yazımızda inceleyeceğimiz sistemler kollu bariyer sistemleri, araç alı tarama sistemleri, road blocker sistemleri ve plaka tanıma sistemleri incelenecektir.
Araç altı görüntüleme sistemleri:
Güvenlik gerektiren noktaların girişlerinde kullanılan en önemli sistemlerden birisi araç altı görüntüleme sistemidir. Araç altı görüntüleme sistemi sayesinde gelen her aracın altı özel kameralar ile taranmaktadır. İzleme yapan güvenlik operatörü kameralardan gelen görüntüleri inceleyerek eğer güvenlik açısından risk teşkil eden durum var ise aracın geçişine izin vermeyecektir. Aynı zamanda plaka tanıma sistemleri ile de entegre çalışan araç altı görüntüleme sistemi, eğer giriş yapan araç önceden gelmiş bir araç ise eski görüntüler ile yeni görüntüleri karşılaştırır. Güvenlik konusunda riskli durum var ise bunu görüntü üzerinden işaretleyebilir. Güvenlik operatörü son durumu inceleyerek risk var ise müdahale edebilir.
Road Blocker Sistemleri:
Road blocker sistemleri yüksek güvenlik gerektiren noktalara bombalı araçlar ile sabotaj düzenlenmesini engellemek için araçların geçişini engelleyen güvenlik sistemleridir. Road blocker sistemleri genel olarak araç altı görüntüleme sistemleri ile entegre olarak çalışan güvenlik sistemleridir. Bu sistemler yüksek güçlü çarpmalara karşı dayanıklı sistemlerdir. Road blocker sistemleri kamyon veya tır gibi büyük araçlar ile düzenlenebilecek sabotajlara dahi dayanıklı sistemlerdir.
Road blocker sistemleri, kollu bariyer sistemleri, plaka tanıma sistemleri ile entegre olabilen güvenlik ürünleridir.
Yine girişlerde kullanılan kollu bariyerler, hem road blocker sistemlerinin görünmeme ve çarpma riskine karşı, hem de motorların izinsiz girişlerine karşı kullanılmaktadır. Ayrıca girişlerde bulunacak bir fiziki güvenlik personeli her aracın bagajını aramalıdır. Bagaj aranmadan sadece araç altı aranan bir araçta ciddi güvenlik zaafiyetleri oluşacağı çok açıktır.
Road blocker sistemlerinin sadece girişe konulması ciddi güvenlik zafiyetine neden olacaktır. Sabotaj yapacak aracın çıkıştan girme riskine karşı, road blocker sistemi çıkışlara da konulmalıdır. Aşağıda konu ile ilgili örnek resim görülmektedir.
Nizamiye çevresinde mutlaka kör alan kalmayacak şekilde güvenlik kamera sistemi tesis edilmelidir. Kameralar sayesinde her nokta canlı izlenmeli ve gerekirse kayıttan görüntüler takip edilebilmelidir. Tüm izleme ve kontroller çevrenin rahat şekilde izleneceği bir nizamiye içinden takip edilebilmelidir.
Tüm bariyer sistemlerinin kontrolü otomatik ve gerekirse manuel olarak nizamiye içinden kontrol edilebilmelidir. Acil durumlarda nizamiye içinden bir tuşa basarak tüm sistem otomatik olarak kapatılabilmektedir.
Yorumlar (1)