1. Anasayfa
  2. Güvenlik Sistemleri

Yüksek Katlı Binalarda Acil Durum Tahliyesi

Acil durumlarda yüksek katlı binaların bir düzen dahilinde tahliye edilmeleri gerekir. Peki acil durumlar nelerdir diye sorulacak olur ise, binada yangın çıkması, deprem, binada gaz kaçağı ve çevrede oluşan bir patlama tahliyeyi gerektirebilir.


ACİL DURUM TAHLİYE

Yüksek Katlı Binalarda Acil Durum Tahliyesi

Acil durumlarda yüksek katlı binaların bir düzen dahilinde tahliye edilmeleri gerekir. Peki acil durumlar nelerdir diye sorulacak olur ise, binada yangın çıkması, deprem, binada gaz kaçağı ve çevrede oluşan bir patlama tahliyeyi gerektirebilir.

Yüksek Katlı Binalarda Tahliye Diğer Binalara Göre Daha Mı Zordur?

Yüksek katlı binalarda çok fazla kat ve dolayısı ile çok daha fazla insan bulunmaktadır. Çok fazla sayıda insan merdivenlerde dikey mesafede çok daha fazla yolu kat etmek zorundadır. Bu durum binanın tahliye edilmesini ciddi manada zorlaştırır. Büyük çaplı bir binanın tahliyesi esnasında merdivenlerden binlerce insan geçecektir. Binadaki insan kapasitesi ve binanın büyüklüğüne göre tahliye bazen saatler alabilir. Bu durum yüksek katlı binalarda özel tahliye sisteminin oluşturulmasını gerekli kılar.

Yüksek katlı binalarda sprinkler yangın söndürme sistemleri, yangın algılama ve ihbar sistemleri, bunlara bağlı sesli uyarı tahliye sistemleri binanın güvenli şekilde tahliye edilmesine yardımcı olurlar. Örneğin bir yangın anında sprinkler sistemleri yangın çıkan bölgede söndürme işlemi yapar ve tahliye için insanlara zaman kazandırır. Yine yangın algılama ve acil anons sistemleri yangın anında öncelikle yangın çıkan kat ile, bir alt ve bir üst katın tahliyesini sağlar. Bu sayede acil durum gerektiren katlar bir düzen dahilinde tahliye edilir. Büyük kargaşa ve izdihamın oluşması engellenir.

YANGIN TAHLİYE

Acil Durum Tahliyesinde Kilit Unsurlar Nelerdir?

Yüksek binaların tahliyesinde önemli kilit unsurlar şunlardır.

  • Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri
  • Acil Anons ve Seslendirme Sistemleri
  • Yeterli Genişlik ve Sayıda Çıkış Yolları
  • Tahliye İçin Düzenli Yapılacak Tatbikatlar.
  • Tahliyeye zaman kazandıracak sprinkler sistemleri
  • Acil aydınlatma ve Yönlendirme sistemleri

Tahliye esnasında çeşitli elektronik sistemler olmazsa olmaz yapılardır. Fakat insan faktörüde çok büyük öneme sahiptir, bu yüzden yüksek katlı binalarda en azından senede bir kez yangın veya çeşitli farklı tahliye senaryoları için canlı tatbikatlar yapılmalıdır. Bu sayede özellikle bina sakinlerinin tahliye için tecrübe kazanmaları sağlanmış olur.

Tahliyede Önemli Diğer Konular.

Tahliye esnasında asansörlerin kullanılması doğru asla doğru değildir. Bir yangın esnasında asansör kullanımı can güvenliğinizi ciddi manada tehlikeye atmanıza neden olabilir. Yangın veya benzeri durumlarda bina tahliyesinde asansörlerin özel durumlarda kullanılabilmesi için (genellikle itfaiyeciler) asansörler yangın tahliyesine uygun yapılmalıdır. Asansör kuyuları özel olarak yangın esnasında basınçlandırma yapılmalıdır. Bu sayede asansöre duman girişi engellenmelidir.

Yine yangın esnasında asla çatıya çıkılmamalıdır. Hiçbir bina tahliyesi çatıdan yapılacak şekilde dizayn edilmez. Tahliye için mutlaka zemine inmeniz gerekmektedir.

Acil Durum Tahliye Ekipleri.

Binalarda acil durumlar için mutlaka acil durum ekipleri oluşturulmalıdır. Acil durum ekipleri yangın yönetmeliği ve acil durumlar yönetmeliğinin ilgili kısımlarında ekip sayı ve detayları verilmektedir.

Acil durum ekipleri;

  • Koruma Ekipleri
  • Kurtarma Ekipleri
  • İlk yardım Ekipleri   olarak sınıflandırılmaktadır.

Yukarıda detayları verildiği üzere doğru tahliye programı oluşturulması, tahliye için gerekli elektronik sistemlerin oluşturulması yapıldığında tahliye kolaylıkla yapılabilecektir.

Yüksek katlı binalarda acil durum tahliye

Ticari Binalarda Güvenlik Sistemi Uygulamaları

Yüksek katlı binalarda acil durum tahliyesi çok önemlidir ve doğru bir şekilde planlanmalıdır. İşte yapılması gerekenler:

  1. Acil durum tahliye planı oluşturun: Her bina için acil durum tahliye planı hazırlanmalıdır. Bu plan, binanın tüm katlarında bulunan acil çıkış noktalarını ve kaçış yollarını belirlemelidir. Tahliye planı, yangın alarmı gibi olaylarda çalışanları ve sakinleri binadan güvenli bir şekilde çıkarmanın en etkili yollarını göstermelidir.
  2. Yangın merdiveni ve kaçış yolları: Yüksek katlı binalarda yangın merdivenleri ve kaçış yolları, acil durumlarda insanların binadan hızlıca çıkmasını sağlayan en önemli unsurlardır. Bu yolların her zaman temiz, düzenli ve erişilebilir olması gerekmektedir.
  3. Acil çıkış işaretleri: Yangın veya başka bir acil durumda insanların hızlı bir şekilde tahliye edilmesi için acil çıkış işaretleri kullanılmalıdır. Bu işaretlerin her zaman açık ve okunaklı olması gerekir.
  4. Tatbikat yapın: Acil durum tahliye planının etkili olması için düzenli olarak tatbikat yapılmalıdır. Tatbikatlar, acil durumda çalışanların ne yapacağını ve nereye gideceğini öğrenmelerine yardımcı olur.
  5. Yangın söndürme ekipmanları: Yüksek katlı binalarda yangın söndürme ekipmanları, yangınların başlamadan önce söndürülmesine yardımcı olabilir. Yangın söndürme ekipmanları, her kat için uygun bir şekilde konumlandırılmalıdır.
  6. Acil durum bilgilendirmesi: Acil durum tahliye planı, tüm çalışanlar ve sakinler tarafından bilinmeli ve düzenli olarak hatırlatılmalıdır. Bina yönetimi, acil durum tahliye planı hakkında düzenli olarak bilgilendirme toplantıları düzenlemelidir.

Yüksek katlı binalarda acil durum tahliyesi için bu adımların tümü, insanların güvenli bir şekilde tahliye edilmesine yardımcı olabilir.

Yangın ve Elektronik Güvenlik Sistemleri Üzerinde Yaklaşık 17 Yıllık Tecrübeye Sahiptir. Büyük Çaplı Yangın ve Güvenlik Sistemi Projelerinin Her Türlü Safhasında Çalışmıştır. Türkiye'de İlk Elektronik Güvenlik Sistemleri Kitabını Yazmıştır. Sektörüne Katkı Sağlamak için Çalışmalar Yapmakta ve Danışmanlık Hizmetleri Vermektedir.

Yazarın Profili

Yorumlar (4)