Hırsız Alarm Sisteminin Parçaları Nelerdir?
Evlerimizde ve İşyerlerimizde kullandığımız hırsız alarm sistemleri birçok elektronik ekipmanın bir araya gelmesinden meydana gelmektedir. Bu elektronik ekipmanlar deneyimli konusunda uzman teknisyenler tarafından entegre bir hale getirilerek hazır bir sistem halinde son kullanıcılara sunulmaktadır.
Bir hırsız alarm sisteminde aşağıda detaylarını vereceğimiz alarm sistemi ekipmanlarının tamamı ayrı ayrı satılmakta ve sonra bunlar bir bütün halinde birleştirilmektedir.
Hırsız Alarm Sistemi Parçaları
Hırsız Alarm Sistemi Paneli:
Hırsız alarm sistemi paneli, sistemin beyni konumundadır. Dışında bir kutu bulunur bu kutu polyester, sert plastik veya metal olarak, Markadan markaya değişiklik gösterebilmektedir. Panel işte bu kutu ve içinde bulunan bir elektronik karttan meydana gelmektedir.
Kutunun amacı; İçinde bulunan elektronik kartı korumak ve alarm sistemini elektrik kesintilerinde çalışmasına imkan tanıyan aküyü ve elektronik kartın enerjisini sağlayan trafoya yataklık yapmasıdır. Aynı zamanda panel kabloların panel içinde toplanarak çirkin bir görüntü oluşmasının önüne geçmek amacı ile de kullanılmaktadır.
Hırsız alarm sistemi panelinin içinde, elektrik kesintilerinden etkilenmemesi için 12V 7Ah kuru tip bakımsız akü bulunmaktadır.
Hırsız alarm panelinin en önemli kısmı elektronik kart kısmıdır. Sistemde bulunan bütün elemanlar bu elektronik kart üzerine bağlanmaktadır. Bu elektronik kart Keypad (tuş takımı) ile programlanabilmektedir. Bu kart üzerinden sistemin bütünü birbiri ile entegre olabilmekte ve sistem bir bütün haline alarm sistemini oluşturmaktadır.
Örnek Hırsız Alarm Sistemi Paneli
Hırsız alarm sistemi panelleri daha çok zone sayısına göre ayrılmaktadır. Bu zone sayıları 4 – 8 – 16- 32 zone gibi farklı zone sayılarında paneller bulunmaktadır. Zone sayısına Türkçe olarak bölüm sayısı manasına gelmektedir. Kullandığımız sensör sayısına göre farklı zone sayılarına sahip hırsız alarm panelleri seçmekteyiz.
Örneğin 4 PIR sensörümüz varken 4 zone yeterli olabilecekken, sensör sayısı 8 olduğunda 8 zone lu bir panel seçmek zorundayız.
Hırsız Alarm Sistemi Tuş Takımı (Keypad):
Alarm sistemimizi programlamaya yarayan üzerinde tuşları bulunan bazıları ledli, Bazıları ise LCD ekranlı olan cihazlardır. Tuş takımları doğrudan alarm sistemi paneline bağlanmaktadır. Üzerindeki tuşlar vasıtası ile alarm panelinin kartına yüklü olan programın kontrolünü tuş takımı üzerinden rahatlıkla yapabiliriz.
Bu sayede alarm sisteminin programlanmasını , Alarmı Kurma, Alarmı Çözme gibi işlemleri rahatlıkla yapılabilmekteyiz.
Hırsız Alarm Sistemi Keypad (Tuştakımı)
Tuş takımı üzerinden alarm sistemini kuran teknisyenler gerekli programlamayı yapsalar da, Kullanıcıların genelde kullanma amacı tuş takımı üzerinden hırsız alarm sistemini devreye almak (Alarmı Kurmak) veya Alarm sistemini devreden çıkarmak (Alarmı Çözmek) olmaktadır. Led tuş takımları genellikle daha ucuz olduğu için tercih edilmektedirler.
Üzerinde bulunan ledler sayesinde gerekli yönlendirmeler ve bilgiler görülebilmekte ve sistem takip edilebilmektedir.
PIR Dedektör (Hareket Dedektörü):
Halk arasında hareket dedektörü olarak bilenen bu sensör adından da anlaşılabileceği gibi bulunduğu mekan da ki herhangi bir canlı hareketi algılar. Bu hareket insan veya hayvan olabilir. PIR dedektör sıcak hareketli cisimleri algılayabilir.
PIR dedektörler insan veya hayvanın yaydığı ısı radyasyon frekansını algılayarak mekana izinsiz giren kişilerin algılanmasını sağlarlar. Hırsız alarm sistemlerinde en çok kullanılan dedektör çeşididir. Neredeyse bütün alarm sistemlerinde PIR dedektör mutlaka kullanılmaktadır.
PIR dedektörler çok kullanıldıkları gibi, hırsız alarm sistemlerinde en fazla yanlış alarma sebep olan dedektörlerdir. Özellikle bilinçsiz olarak klima , havalandırma , Pencere kenarı yada gün ışığına bakacak şekilde monte edildiklerinde ciddi hatalı alarmlara sebep olmaktadırlar.
Günümüzde PIR dedektörlerin evlerin içinde kedi köpek gibi hayvanların bulunabildiği ve bu hayvanlardan dolayı oluşacak hatalı alarmları önlemek maksadı ile hayvan algılamayan PIR dedektör (Ped PIR) çeşitleri üretilmiştir. Bu özel PIR dedektörler (Ped PIR) kullanılarak evimizde biz yokken evde kedi veya köpeğimiz bulunuyorken yanlış alarm kaygısı taşımadan alarm sistemimizi rahatlıkla kurabiliriz.
PIR Dedektör (Hareket Dedektörü)
PIR dedektörlerin algılama mantığı çevreye yaydığı ışın demetlerinin kesilmesi ile algılama yapmasıdır. PIR dedektörlerin birkaç çeşidi bulunmaktadır. Normal PIR dedektörler , Mikrodalga PIR dedektörler ve PIR + Mikrodalga dedektörler olarak üçe ayrılabilirler.
Mikrodalga dedektörler çevreye yaydığı mikro dalga ışınların kırılıp geri dönmesi mantığı ile çalışmaktadır. Bazı PIR dedektörlerde hem pasif infrared, Hemde mikrodalga teknolojisi kullanılmaktadır. PIR + Mikrodalga dedektörler algılama ve hatalı alarm yönünden bakıldığında kullanılması en uygun olan dedektör çeşididir. Fakat ekonomik olmamaları dolayısı ile çok fazla kullanılmamaktadırlar.
Manyetik Kontak (Kapı ve Pencere Sensörü):
Hırsız Alarm Sistemlerinde Kullanılan manyetik kontak halk arasında kapı veya pencere sensörü olarakta bilinir. PIR dedektörde olduğu gibi neredeyse bütün hırsız alarm sistemlerinde bulunan bir sensördür. Yapı olarak küçük ve bir o kadarda ucuz maliyetli bir sensör çeşididir. Kapı veya pencerelerin açılma noktalarına yerleştirilerek kapı veya pencerenin açılmasını algılaması istenir.
Manyetik kontağın çok basit bir yapısı vardır. İki parçadan meydana gelir mıknatıslı parça ve panele bağlanan parça olarak ikiye ayrılabilir. Mıknatıslı parça kapı veya pencerede hareketli kısma , Kablolu kısım ise kapı veya pencerede sabit kısma montaj edilerek kullanılır.
Manyetik kontağında farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar gömme tip manyetik kontaklar görselliğin önemli olduğu noktalarda kapı veya pencereye gömülerek kullanılırlar, Kepenk tipi manyetik kontaklar ise daha çok harici ortamda adından da anlaşılabileceği gibi kepenklerde veya benzeri yapılarda kullanılan manyetik kontak çeşididir.
Cam Kırılma Dedektörleri:
Cam kırılma dedektörü adından da anlaşılabileceği gibi cam kırılmalarını algılayan dedektördür. Yani camın kırılması anında etrafa yayılan ses dalgalarını algılayan bir yapısı vardır. Bu dedektörü alarm sistemi kurulacak olan mekan da çok fazla veya çok büyük camlar var ise kullanmanız önerilir. Camı kırarak girişilecek hırsızlık girişimlerine karşı çok etkilidir.
Cam Kırılma Sensörü
Cam kırılma dedektörü, PIR Dedektör veya Manyetik kontak gibi çok fazla kullanılan bir sensör çeşidi değildir.Özellikle pahalı olduğundan dolayı güvenliğin yüksek olduğu banka vb. yerlerde sıklıkla kullanılan bir alarm sistemi dedektörüdür.
Ama günümüzde bu dedektörlerin de fiyatları ciddi miktarda azalma göstermiştir. Yine piyasada alarm sistemlerinde ciddi miktarda kullanılmaktadırlar.
Panik Butonları:
Panik butonlar bulunduğumuz mekanda herhangi bir nedenle gasp ve tehdit gibi durumlar söz konusu olduğunda düğmesine basarak, Alarm haber alma merkezlerine bu durumların bildirilerek; Alarm merkezleri tarafından ilgili kolluk güçlerinin olaya müdahale etmesini sağlamak amacı ile tasarlanmışlardır.
Genelde evlerde kullanılan alarm sistemlerinde pek fazla kullanılmamaktadırlar.
Panik Buton
Panik butonlar aynı zamanda bazı evlerde çoğunlukla yaşlı veya hastaların acil durumda basarak yardım istemeleri içinde konulmaktadır. Panik butonlar genelde bankalar, Para veya diğer değerli eşya bulunan önemli mekanlarda daha çok kullanılmaktadır. Çünkü bu gibi yerler hırsızlık ve gasp gibi durumlar ile daha sık karşılaşılan mekanlar olma özelliğini taşımaktadırlar.
Gaz Dedektörleri:
Gaz dedektörleri aynen alarm sisteminde kullanılan duman ve ısı dedektörleri gibi bu dedektörlerin bir benzeridir. Duman dedektörü dumanı, Isı dedektörü ısıyı algılar. Gaz dedektörü ise ortamdaki gazın algılanmasını sağlayarak, herhangi bir gaz kaçağı durumunda ortamda veya dışarıda bulunan ilgililerin bilgilendirilmesini sağlayarak gerekli önlemlerin alınmasını sağlamaktadır.
Gaz dedektörlerinin algıladığı gaz çeşidine göre çeşitleri bulunmaktadır. Bunlara örnek verecek olursak genelde ev ve işyerlerinde Doğalgaz dedektörleri, LPG dedektörleri, Karbonmonoksit dedektörleri sıklıkla kullanılan gaz dedektörü çeşitleridir.
Burada Doğalgaz dedektörü doğalgaz sızıntısını algılar, LPG dedektörü LPG gazını, Karbonmonoksit dedektörü ise ortamdaki karbonmonoksit kaçağını algılamaktadır. Bu gaz dedektörleri hırsız alarm sistemi paneli ile birlikte çalışarak kullanılabileceği gibi bağımsız olarakta evlerde, Alarm sisteminden ayrı olarak kullanılabilmesi mümkündür.
Harici Ortam Flaşörlü Siren:
Hırsız alarm sisteminin önemli parçalarından biri konumundadır. Alarm anında alarm oluşan mekanın dışına konan bu ürün alarm anında 120dB gibi yüksek güçlü bir ses ve güçlü bir flaşör ile etrafa ışık yaymaktadır. Bu sayede alarm oluşan mekanın içinde ve dış çevresindeki kişileri alarm durumundan haberdar edilmesini sağlamaktadır.
Harici ortam sirenin diğer bir özelliği ise alarm kurulan mekanın dışına etraftan rahat görülecek şekilde konulması ve daha oluşum aşamasında bir hırsızlık girişimi için caydırıcılık teşkil etmesidir. Yani burada bir alarm sistemi var diye çevreyi ve hırsızları uyarmaktadır. Bu sirenlerin yüksek caydırıcılık etkisinin olduğu bilinmektedir.
Alarm sistemi sireni alarm sisteminin önemli bir parçasıdır demiştik, Alarm sireninden alarm sistemine bir kablo çekilerek bağlantı yapılır. Hırsızlar tarafından bu kablo kesilse bile alarm sireni çalmaya başlar. Hatta siren yerinden sökülse bile siren çalmaya devam edecektir.
Alarm sireninin içinde yukarıda bahsettiğim durumun oluşmasını sağlayan dahili bir pil gurubu yada kuru tip bir akü bulunmaktadır. Genelde sirenlerin içine 6V ,1,5Ah Akü yerleştirilir.
Yerinden sökülünce alarm çalması için koruma switchleri nedir? Kapağının açılarak sirene müdahale edilmesini önlemek için kapakta yine koruma switchleri ve metal koruma kapağı bulunmaktadır. Genelde harici ortam sirenler dışarıdan gelecek darbelere karşı güvenli ve sağlamdırlar. Siren içinde sirenin elektronik kısmı ve batarya kısmını koruyacak metal muhafazalar bulunur. Bu sirenler yağmur, Kar vb. hava şartlarından etkilenmezler.
Vibrasyon (Titreşim) Sensörleri:
Vibrasyon sensörleri her ev ve işyeri alarm sisteminde kullanılmasa da bazı noktalarda kullanılması gereken önemli bir sensör çeşididir. Vibrasyon sensörü konulduğu mekanda meydana gelebilecek herhangi bir sarsıntı durumunu algılayarak buna göre alarm veren cihazdır. Genelde duvara montaj edilirler ve duvarda meydana gelen sarsıntıları algılarlar.
Genellikle değerli eşya veya para bulunan mekanlara örnek verirsek bir kuyumcuya hırsızların duvarı kırarak girdiklerini haberlerden rahatlıkla duymuşsunuzdur. İşte bu gibi durumları önlemek amacı ile banka, kuyumcu vb. tarzda olan noktaların duvarlarına vibrasyon sensörleri yerleştirilir.
Duvara dışarıdan yapılacak herhangi bir darbeyi algılayan bu sensörler hemen durumu hırsız alarm paneline iletir. Panelin gerekli noktaları durumla ilgili olarak bilgilendirmesini sağlar.
Yorumlar (8)