Güvenlik Kamera Sistemlerinde Kayıtta Kullanılması Gereken Kare (Frame) Sayısının Tespit Edilmesi.
Güvenlik kamera sistemlerinde daha önceki yazılarımızda çözünürlük konusunu açıklamıştık, sanırım çözünürlük konusunda kafanızda en azından bazı konular netleşmiştir diye düşünüyorum. Bu yazımızda ise en az çözünürlük kadar önemli olan saniyedeki frame sayısı konusundan bahsedeceğiz.
Bildiğiniz üzere kamera sistemlerinde en önemli detaylardan birisi geriye dönük kayıtların izlenmesidir. Biz kullanımda genelde geriye dönük kayıtlardan olay detaylarına bakarız. Bu durumda çözünürlük yanında saniyedeki frame sayısı ciddi bir konu durumuna gelmektedir.
Saniyedeki kare sayısı düşük olursa bazı detaylar kaybolabilir ya da fazla olursa diskte fazla alan kaplar. Bu durumda disk artışı, belki de NVR artışlarına sebep olabilir. Dolayısı ile maliyette artışların olması kaçınılmazdır.
Bundan dolayı kamera sisteminde kayıtta yapılan kayıt frame sayısı kesinlikle doğru seçilmelidir. Düşük ya da yüksek seçmenin size ciddi kayıpları olacağını bilmeniz gerekiyor. Aslında temel olarak şunu söyleyebiliriz, bir nesne ne kadar hızlı ile düşük frame sayılarında detayları kaçırmanız o kadar yüksektir.
Örneğin 10 frame de yürüyen insanı rahatlıkla tespit edebilirken, koşan bir kişinin takibi aynı frame de çok zor olacaktır. Eğer bir frame oranı vermemiz gerekirse şunu söyleyebiliriz.
Endüstride ortalama kullanılan frame hızı saniyede 15 fare ya da 15 karedir. Bu sayı kayıt için genel olarak yeterli olmaktadır. Normal bir izlemede göz 15 frame ile 25 frame farkı ayırt etmesi çok zordur. Bu arada TV akıcılığı 25 frame olduğunu belirtmek istiyorum.
Kamera Frame Sayısı Örneği:
Aşağıda yapılan bir istatistiki araştırmaya göre endüstride kullanılan frame sayılarına ait bir istatistik bulunmaktadır. Buradan görebileceğiniz üzere, kamera kayıtlarında en çok 15 frame kullanılmaktadır.
Aşağıda ise frame sayısı ile ilgili olarak bir video bulunuyor. Bu videoda frame sayısının önemini canlı olarak görebileceksiniz. İzleyeceğiniz üzere 30 frame yerine 15 frame de kayıt yaparak disk ve NVR sayısını yarı yarıya düşürebilirsiniz.
Yine aşağıda bir kameranın 15 frame de 1 aylık kaydı için kayıt disk kapasitesi ve 30 frame deki disk kapasitesi görünmektedir. Burada görüleceği üzere 15 frame kayıtta 490Gb kapasite ihtiyacı varken, 30 frame de 815 Gb alan ihtiyacı oluşmaktadır.
Bu arada frame sayısı yada kare sayısı dediğimiz özellik uygulamada FPS olarak bilinmektedir. Açılımı ise ingilizce saniyedeki kare sayısının baş harflerinden meydana gelmiştir.
Günümüz Güvenlik Kameraları Frame Sayıları:
Günümüzde kullanılan güvenlik kameraları ortalama 60 frame (fps) sayısında görüntü verebilmektedir. Bu 60fps sayesinde özellikle araçların takip edildiği hızlı hareketin olduğu alanlarda kullanılan bir çözümdür. Kamera ve NVR cihazındaki frame sayıları yönetim paneli üzerinden rahatlıkla değiştirilebilmektedir.
Seçmiş olduğunuz frame sayısı düşük geldi ise bunu revize etmek program üzerinden çok kolaydır. Yine programlar üzerinden kameralarınız hareket yok ise 10fps kayıt yapsın, kamera bakış alanında hareket olduğunda 25 frame kayıt yapsın dememiz ve bu şekilde programlamamız mümkün olmaktadır.
Yine kameralarınızın birden fazla video akışında farklı frame sayıları kullanabilirsiniz. Örneğin birinci streem görüntü için 30 fps kullanıp yerelde izleme için kullanabilirsiniz. Eğer uzaktan izleme var ise bu durumda daha düşük bant genişliği olması için 2. streem görüntüleri 15 frame ayarlayarak uzaktan izlemeye açabilirsiniz.
Tabili şunu iyi bilmek gerekiyor, başta belirtmiş olduğumuz gibi kamera frame sayısı yani saniyedeki resim sayısı ne kadar yüksek olur ise görüntü o kadar prüzsüz olacaktır. Bunu bilerek proje ve ihtiyaca göre en uygun frame sayısının seçimi işin uzmanı tarafından yapılmalıdır.
Güvenlik Kamera Frame Sayısı ve Bant Genişliği Grafiği:
Yukarıdaki grafikte, güvenlik kamera sistemi için saniyedeki kare sayısı (frame rate) arttıkça bant genişliği ihtiyacının nasıl arttığını görebilirsiniz. Çözünürlük ve sıkıştırma yöntemine bağlı olarak değişiklik gösterse de, kare sayısı yükseldikçe bant genişliği gereksinimi de lineer bir şekilde artar. Bu nedenle, yüksek kare hızı tercih edildiğinde daha fazla bant genişliğine, dolayısı ile daha fazla disk kapasitesine ihtiyaç duyulur.
Yorumlar (4)