1. Anasayfa
  2. Güvenlik Sistemleri

Güvenlik Kamera Çeşitleri Nelerdir?

Güvenlik kamera çeşitleri, kullanıcıların ihtiyaçlarına göre farklı özellikler sunar. IP kameraları, yüksek çözünürlükleri ve uzaktan erişim imkanı ile öne çıkar. Analog kameralar, daha düşük maliyetli seçeneklerdir ve basit uygulamalar için uygundur. PTZ (pan-tilt-zoom) kameralar, geniş alanları izleyebilirken, termal kameralar düşük ışıkta etkin bir şekilde çalışır. Her bir kamera türü, belirli güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmıştır.

Güvenlik Kamera Çeşitleri Nelerdir?
Elektronik Güvenlik Sistemlerinin Geleceği: Teknolojik Gelişmeler ve Trendler

Güvenlik Kamera Çeşitleri Nelerdir?

Güvenlik kamera ürünleri çeşitli izleme amaçları için tasarlanmış farklı tipte ürünlerden oluşmaktadır. Güvenlik kamera sistemi projelerinizde ihtiyacınıza uygun ürünü seçmeniz önem arz etmektedir. Uygun ürünü seçmeden önce güvenlik kamera sistemi kurarak neyi amaçlıyorsunuz buna karar vermeniz gerekmektedir. Akabinde amacınıza göre doğru güvenlik kamerası çeşitlerini seçmelisiniz.

Ev veya İşyerinde Kaç Adet Güvenlik Kamerası Kullanmalıyım?

Aşağıda birbirinden farklı amaçlar için geliştirilmiş güvenlik kamerası ürünlerine ait ürün tipleri anlatılmıştır. İsterseniz hemen başlayalım.

Dome Güvenlik Kamerası

Dome Güvenlik Kamerası:

Dome güvenlik kameraları, tavana veya yere monte edilen ve genellikle iç mekanlarda kullanılan yuvarlak veya yarı küresel şekilli kameralardır. Hem iç hem de dış mekanlarda kullanılabilen çeşitli özelliklere sahip dome güvenlik kameraları bulunmaktadır. Bu kameralar genellikle göze çarpmayan bir tasarıma sahip olup, estetik açıdan özellikle iç mekanlarda yoğu kullanılan bir güvenlik kamera ürünüdür. Bu kameralara dome kamera denilmesinin sebebi kubbe şeklinde olmalarından kaynaklıdır. Dome kameralarda diğer önemli husus kameranın bakış açısının belirlenmesinin zor olması nedeni ile, kameranın bakış açısından kaçma imkanının zor olmasıdır.

Bullet Güvenlik Kamerası

Bullet Güvenlik Kamerası:

Bullet güvenlik kameraları, silindirik veya silindirik bir şekle sahip olan ve genellikle dış mekanlarda kullanılan kameralardır. Gövdesi genellikle dayanıklı malzemelerden yapılmıştır ve suya, toza ve diğer dış etkenlere dayanıklıdır. Bir çok bullet güvenlik kamerası üzerinde gece görüşü için IR ledler bulunmaktadır. Günümüzde dış ortamlarda en yoğun kullanılan güvenlik kamerası bullet kamera ürünleridir.

Speed Dome Güvenlik Kamerası

Speed Dome Güvenlik Kamerası: (Hareketli Güvenlik Kamerası)

Speed Dome güvenlik kameraları, pan-tilt-zoom (PTZ) özelliği olan, yani yatay ve dikey olarak hareket edebilen ve yakınlaştırma yapabilen kameralardır. Bu kameralar, genellikle geniş alanları izlemek veya hedefi takip etmek için kullanılır. Speed Dome kameraları, uzaktan kontrol edilebilir ve çok yönlü bir izleme sağlayabilir. Özellikle yüksek alanlara konumlandırılarak çok geniş alanların izlenmesinde speed dome kamera ürünleri kullanılmaktadır.

Gece Görüşlü Güvenlik Kameraları:

Gece görüşlü güvenlik kameraları özellikle geceleri karanlık alanlarda izleme yapabilmek için özel tasarlanmış kamera ürünleridir. Bu kameraların özel sensörleri sayesinde geceleri farklı konuma gelen sensörleri ile gece rahat görüş imkanı sunmaktadırlar. Gece görüşlü güvenlik kameraları dome, bullet veya speed dome tiplerinde bulunabilirler. Gece görüş için ayrıca kameralar üzerinde IR ledler de bulunabilmektedir.

Yüksek çözünürlüklü güvenlik kameraları:

Yüksek çözünürlüklü güvenlik kamerası denilince aklımıza FullHD ve 4Mp, 5Mp ve 4K güvenlik kameraları gelmelidir.  Bu kameralar ile yüksek çözünürlüklü görüntüler alabilmekteyiz. Bu sayede kamera bakış açısındaki kişi ve araçlar konusunda daha fazla detaya sahip olabilmekteyiz. Günümüzde en çok tercih edilen FullHD güvenlik kameralarıdır. En gelişmiş ve daha az kullanılan, özel alanlarda tercih edilen 4K  (8Mp) kameralar bulunmaktadır. Yine bu kameraların Dome, Bullet tipleri bulunmaktadır.

Güvenlik Kameraları Niçin Kullanılır?

Güvenlik kamera ürünlerinde diğer önemli parametre ise harici ortam su ve toz geçirme durumudur. Bu durum IP koruma sınıfı ile belirlenir. Günümüzde harici ortamda IP66 ve IP67 güvenlik kameraları tercih edilmektedir. Diğer önemli husus ise kameranın darbe dayanımıdır. Özellikle riskli alanlarda kameraların vurma ve kırmaya karşı dayanıklı olması istenir. Bu durumda kameralarda IK10 özelliği aranmaktadır.

IP Kameraları Desteklemek İçin Ağımda Ne Kadar Bant Genişliği Gerekir?

IP kameralar tarafından kullanılan bant genişliğini hesaplamak karmaşıktır ancak tahmin edilebilir. Bir IP kamera sisteminin kullandığı bant genişliği, kamera sayısına, kamera çözünürlüğüne, kare hızına, kullanılan sıkıştırmaya, her bir kameranın gördüğü hareket miktarına ve bazen de aydınlatmaya bağlıdır.

Örneğin, bir MJPEG sıkıştırma kullanıldığında bir video karesi yaklaşık 30 KB (Kilobyte) kullanır. 10 kare/saniye gerekirse, 10 kare/saniye x 30 KB = 300 KB/saniye yani 2400 Kbit/saniye (8 bit/byte kullanılarak) gerektirir. Bu, en son H.264 sıkıştırma kullanılarak 20 kat azaltılabilir, bu yüzden yalnızca 120 Kbit/saniye kullanırsınız. Bant genişliğini hesaplama hakkında daha fazla bilgi edinmek için “IP Kamera Bant Genişliği” makalemize göz atabilirsiniz.

Optik Kamera ile Termal Kamera Arasındaki Fark Nedir?

Termal ve optik IP kameralar, video kaydetmek için farklı teknolojiler kullanır. Her tür kamera sistemi, bir IP video gözetim sisteminde benzersiz bir rol oynar. Optik IP kameralar, genel gözetim için kullanılır. IP kamera sistemlerini iç ve dış mekanlarda suçluları veya vahşi yaşamı izlemek ve kaydetmek için kullanıyoruz.

Termal IP kameralar, gece gözetimi için mükemmeldir ve ayrıca temassız sıcaklık ölçümleri sağlamak için de kullanılabilir. Termal görüntüleme kamerası sadece gece kullanılmaz, aynı zamanda yağmur, kar ve sisin içinden de “görebildiği” için gözetim uygulamalarını iyileştirmek için kullanılabilir. Daha fazla bilgi için Termal ve Optik IP Kameralar makalesine göz atabilirsiniz.

Hangi Yazılıma İhtiyacım Var?

Birden çok kamerayı aynı ekranda izlemek veya videoyu kaydetmek istiyorsanız, bir video yönetim yazılımı ürünü (VMS) seçmeli veya bir ağ video kaydedici (NVR) sistemi tercih etmelisiniz.

Çeşitli Video Yönetim Yazılımı (VMS) ürünleri mevcuttur. VMS’nin birincil görevi, ağdaki birçok IP kameradan videoyu kaydetmektir. Güvenilir ve çökmeyen bir yazılım seçmek çok önemlidir; önemli videoları kaybetmek istemezsiniz. Ayrıca VMS’yi çalıştırmak için özel bir bilgisayar sistemi kullanmak önemlidir.

Mevcut çeşitli yazılımlar, hareket algılama, önemli bir şey olduğunda sizi uyaran özel bildirimler, gerçek zamanlı ve kaydedilmiş videonun esnek gösterimi ve birden fazla kaydedilmiş video kanalını kolayca bulma ve görüntüleme gibi birçok ek işlev sunar. Kesin özellik seti, hedeflerinize bağlıdır. Bir dizi farklı ürünü karşılaştıran VMS tablosuna göz atabilirsiniz.

IP Kameralardan Video Nasıl Kaydedilir?

Üç tür kayıt sistemi vardır: Video Yönetim Yazılımı (VMS), Ağ Video Kaydediciler (NVR) ve Bulut hizmet sistemleri. Her biri kendine özgü bazı özellikler sunar.

  1. Video Yönetim Yazılımı (VMS): Yalnızca yazılım olup, Windows bilgisayarınızda çalışır ve herhangi bir sistem boyutuna ölçeklenebilir.
  2. Ağ Video Kaydedici (NVR): Bilgisayar ve yazılımı içeren komple bir sistem olup, genellikle özel ve genişletilemezdir.
  3. Bulut Hizmeti: Farklı konumlarda bulunan IP kameralar için uzaktan kayıt (internet üzerinden) sağlar.
Ağ Video Kaydedici (NVR) Nedir?

Ağ Video Kaydedici (NVR), komple bir IP kamera kayıt cihazıdır. Video Sunucusu sistemine benzese de, standart bir Windows bilgisayarı yerine video kaydetmeye adanmış özel bir bilgisayar ve işletim sistemi kullanır. Ayrıca birçok kişinin aynı anda gerçek zamanlı ve kayıtlı videoyu izlemesine olanak tanır. Terim, daha eski bir kavram olan Dijital Video Kaydedici (DVR) teriminden türemiştir. NVR, bilgisayar ve özel Video Yönetim Yazılımını (VMS) içerir. Genellikle Linux işletim sistemini kullanır, ancak bazıları Windows kullanmaktadır.

Yangın ve Elektronik Güvenlik Sistemleri Üzerinde Yaklaşık 17 Yıllık Tecrübeye Sahiptir. Büyük Çaplı Yangın ve Güvenlik Sistemi Projelerinin Her Türlü Safhasında Çalışmıştır. Türkiye'de İlk Elektronik Güvenlik Sistemleri Kitabını Yazmıştır. Sektörüne Katkı Sağlamak için Çalışmalar Yapmakta ve Danışmanlık Hizmetleri Vermektedir.

Yazarın Profili

Yorumlar (2)