1. Anasayfa
  2. Güvenlik Sistemleri

Eve Kamera Sistemi Kurmak İstiyorum.

Eve kamera sistemi kurmak istiyorum nasıl bir seçim yapmalıyım diye düşünüyorsanız, doğru yerdesiniz diyebilirim. Evinize kuracağınız güvenlik kamera sistemi seçiminde dikkat etmeniz gereken hususlar hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

Eve Kamera Sistemi Kurmak İstiyorum.

Eve Kamera Sistemi Kurmak İstiyorum.

Eve kamera sistemi kurmak istiyorum nasıl bir seçim yapmalıyım diye düşünüyorsanız, doğru yerdesiniz diyebilirim. Evinize kuracağınız güvenlik kamera sistemi seçiminde dikkat etmeniz gereken hususlar hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

İsterseniz kamera sistemi seçiminde 7 önemli özellik yazımızı da okuyabilirsiniz.

Nasıl Bir Kamera Kullanmalıyım?

Şuan evinizde kullanabileceğiniz kamera çeşitlerinde temel olarak iki farklı ürün karşınıza çıkacaktır. Bunlardan birincisi IP kamera sistemi diğeri ise AHD, Analog HD, HDCVI gibi farklı isimler ile piyasada bulunan, eski analog kameraların yerine gelen daha yüksek kalitede çözünürlük sunan güvenlik kamera sistemleridir.

Evinizde kullanacağınız yada kuracağınız güvenlik kamera sisteminde kamera mesafeleri kısa olduğu için ister IP kamera ister analog hd kameraları kullanmanızda bir sakınca yoktur. AHD kameralar daha düşük fiyatlı olacağından dolayı eğer bütçeniz sınırlı ise AHD (Analog HD) kamera almanızda bir sakınca görmüyorum. Tabi bütçeniz elveriyor ise her zaman IP kamera seçmenizi tavsiye ederim.

Her iki farklı kamera sisteminde uzaktan işinizden yada cep telefonunuzdan rahatlıkla canlı izleme yapabilirsiniz. Günümüzde sistemler analog kamera olsa bile bağlı olduğu kayıt cihazı üzerinden rahatlıkla internete çıkabilecektir.

Kamera Çözünürlüğü Ne Olmalıdır?

Evinize kuracağınız güvenlik kamerasında çözünürlük değerinin FullHD (2Mp Yada 1080p) olması işinizi rahatlıkla görecektir. Tabiki bütçeniz yeterli ise 4Mp yada 8Mp(4K) alabilirsiniz fakat bütçeniz sınırlı ise bu konuda kendinizi zorlamanıza gerek yoktur.

Kamera Lens Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Eve kuracağınız kamera sisteminde alanlar dar olduğu için bence ayarlı varifokal lenslere veya motorize lenslere gerek olduğunu düşünmüyorum. Tercihen sabit lens işinizi rahatlıkla görecektir. Burada dikkat etmeniz gereken önemli bir husus daha geniş açılı bir lens seçmelisiniz. Yani tercihen 2.8mm – 3mm kamera lensleri işinizi rahatlıkla görecektir. Örneğin 8mm, 12mm gibi daha dar açılı lensler seçmemelisiniz. Bu lenslerde açı dar olduğu için evinizde ciddi kör alanların oluşması muhtemeldir.

Güvenlik Kamera Sistemi Kayıt Kapasitesi Ne Olmalıdır?

Eve kamera sistemi kurmak çok uzun süreli kaydı gerektirmez. Evinize kuracağınız kamera sisteminde geriye dönük kaydınızın 30 gün olması sizin için fazlası ile yeterli olacaktır. Bunun için kamera sistemi alacağınız yerden mutlaka hesaplama talep ediniz. Hesaba göre kayıt cihazınız içinde hesapta çıkan HDD (hard disk) olduğunu teyit ediniz.

Kamera Kayıtlarındaki Frame Sayısı Ne olmalıdır?

Evinize kuracağınız kamera sisteminde kayıt frame sayısı önelidir. Bu konuda size örnek olması ve bilgi vermesi açısından kayıtta kullanılması gereken frame sayısı yazımızı okumanızı öneririm. Burada söylemek gerekirse 15 frame ile 25 frame arasında bir değer seçmenizde bir mahsur yoktur.

Eve Kamera Sistemi Nasıl Kurulur?

Eve Kamera Sistemi kurmak genellikle kolay olmaktadır. Eğer evimizde IP kamera kullanacak isek ve PoE özellikli bir kayıt cihazı seçer isek, kayıt cihazlarından kameralara 1 adet Cat6 data kablosu çekilmesi yeterli olacaktır. Eğer Analog HD bir kamera kullanacak isek kayıt cihazı yanından kameralara 1 adet CCTV kablosu çekmek yeterli olacaktır. İşi bilen bir teknik servis elemanı kamera sayısına bağlı olarak ortalama 1 veya 2 günde kameralarını çalışır hale getirecektir.

Ev Kamera Sistemi Servis Hizmetleri Nasıl Olmalıdır?

Evinize kuracağınız kamera sistemini mutlaka güvenilir servis verebilecek bir firmadan alınız. Kuracağınız kamera sistemi bir sistemdir ve bakkaldan bir malzeme alır gibi almayınız. Sistem kurulurken sorunlar çıkabilir, kurulduktan sonra sorunlar çıkabilir. Problem çıkması durumunda karşınızda güvenilir bir muhatabın olması çok önelidir.

Eve Kamera Sistemi Kurmak Yasal Mıdır?

Eve kamera sistemi kurulması tamamen kendi özel mülkünüz olduğundan dolayı, yasal bakımdan herhangi bir problem bulunmamaktadır. Evinize kamera sistemi kurma tasarrufu tamamen sizin isteğinize göre karar verebileceğiniz, herhangi bir yasal endişe duymanız gerekmeyen bir durumdur.

Dikkat etmeniz gereken diğer birkaç konudan birisi kamera ve kayıt cihazında kullanılan sıkıştırma formatlarıdır. Bu konuda sıkıştırma formatları hakkında detaylı bilgi bulabileceğiniz yazımız bulunmaktadır. Fakat tercihen H.265 ve H.265+ sıkıştırma formatlarını tercih etmeniz daha uygun olacaktır.

Basit Ev Kamera Sistemi Network Bağlantı Şeması:

Sistemde Ne Kadar Süre Kayıt Yapabilirim?

Bu, aynı anda kayıt yapan kamera sayısına ve kayıt kalitesine bağlıdır. Ayrıca, sabit diskinizin boyutuna da bağlıdır. Belirli bir süre için kayıt yapmak istiyorsanız, destek ekibimizle iletişime geçerek sistemi uygun şekilde yapılandırabilirsiniz. Kayıt alanını tasarruflu kullanmak için, sadece hareket algılandığında kayıt yapacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

Kamera Gece Işık Verir mi?

Çoğu kameramızda gece görünür kırmızı LED’ler vardır. Bu kırmızı ışık, kameraların karanlıkta görmesini sağlayan kızılötesi ışıktır.

Kameralarda Zoom Yapabilir miyim?

Evet, herhangi bir kamerada dijital zoom yapabilirsiniz. Optik zoom gerekiyorsa, bu sadece otomatik odaklama veya PTZ kameralarında mevcuttur.

Kameralarımı Bilgisayar veya Cep Telefonundan İzleyebilir miyim?

EasyViewer uygulaması ile, kayıt cihazlarımızdan herhangi birine ağ bağlantısı olduğu sürece bağlanabilirsiniz. EasyViewer, hem Apple hem de Android cihazlarda kullanılabilir. PC veya Mac’ten bağlanmak istiyorsanız farklı özel yazılımı kullanabilirsiniz.

IP Kamera Nasıl Kurulur?

IP kameralarımız oldukça kolay kurulabilir; sadece kameranızı bir ağ kablosu ile bir NVR’a bağlayın ve NVR’ın bir yönlendiriciye (router) bağlı olduğundan emin olun. Görüntü yaklaşık 30 saniye içinde ekrana gelecektir. IP kameralar NVR’a doğrudan bağlanmıyorsa, kameralara güç sağlamak için bir POE switch kullanılabilir. Ağda olduklarında, NVR menüsünde arama seçeneğini çalıştırarak sisteme eklemek istediğiniz kameraları seçmeniz gerekecek.

IP Kameralar Nedir?

IP kameralar, CCTV kameralarının en son teknolojisidir ve standart HD CCTV kameralardan daha yüksek çözünürlük sağlayabilirler. Dijital sinyaller ilettikleri için yerel ağdaki switch’lere doğrudan bağlanabilirler. Bu kameralar doğrudan switch’lere bağlanabildiği için mevcut bilgisayar ağınız üzerinden bir IP CCTV sistemi kurabilirsiniz.

Uygulamam İçin Doğru Kamerayı Nasıl Seçerim?

Hangi CCTV kamerayı hangi uygulama için kullanacağınızı bilmek zor olabilir. Çoğu kameramız (NPR kameralar hariç) yaygın senaryolarda kullanılabilir. Standart olarak sabit lensli kameraları tavsiye ederiz, çünkü bu kameraların odak ve zoom ayarlarını yapmanıza gerek yoktur. Eğer kameranın odak ve zoom ayarlarını yapmak istiyorsanız, otomatik odaklamalı kameraları öneririz. Bu kameralar, bir SPRO sistemine kurulduğunda otomatik olarak odaklanır ve zoom ve odak ayarlarını cep telefonunuzdan bile yapabilirsiniz. Satışını yaptığımız dış mekan kameralarının hepsinde IR (Kızılötesi) standart olarak bulunur, bu sayede hiçbir ışık olmadan çalışabilirler ve IR mesafesi kamera modeline bağlı olarak değişir.

CCTV'ye İhtiyacım Olduğunu Nasıl Anlarım?
  • Eğer iş yerinizi, evinizi veya başka özel bir mülkünüzü korumak istiyorsanız, CCTV sistemleri hiç bu kadar erişilebilir olmamıştı. Uygun fiyatlar, kolay kurulum ve yüksek çözünürlüklü görüntü elde edebilmenizi sağlayan teknoloji ile şimdi bir CCTV sistemine yatırım yapmak için iyi bir zaman. Bir alarm sistemi ile birlikte çalışarak CCTV, potansiyel hırsızlar için büyük bir caydırıcıdır.
  • İş yeriniz için CCTV satın almayı düşünüyorsanız, bir CCTV sistemine sahip olmanız için daha da fazla neden var. İş yerinize bir CCTV sistemi kurarak çalışanlarınızın ve müşterilerinizin güvenliğini sağlayabilir, stoklarınızın güvenliğini koruyabilir, mülkünüzü koruyabilir veya personelinizi izleyebilirsiniz.

Yangın ve Elektronik Güvenlik Sistemleri Üzerinde Yaklaşık 17 Yıllık Tecrübeye Sahiptir. Büyük Çaplı Yangın ve Güvenlik Sistemi Projelerinin Her Türlü Safhasında Çalışmıştır. Türkiye'de İlk Elektronik Güvenlik Sistemleri Kitabını Yazmıştır. Sektörüne Katkı Sağlamak için Çalışmalar Yapmakta ve Danışmanlık Hizmetleri Vermektedir.

Yazarın Profili

Yorumlar (5)