Güvenlik Kamerası Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken 7 Teknik Özellik
Bu yazımızda elektronik güvenlik sistemleri içinde en önemli paya sahip güvenlik kameraları hakkında dikkat edilmesi gereken önemli 7 özellikten bahsedeceğiz. Eğer seçeceğimiz güvenlik kamera sisteminde doğru ürün seçimi yapmaz isek beklediğimiz verimi almamız mümkün olmayacaktır. Bu durum maddi ve manevi kayıplara neden olabilir. Burada kamera sistemi seçiminde dikkat etmeniz gereken önemli kritik detayları konu edeceğiz. İsterseniz konuyu uzatmadan hemen teknik verilere girelim.
Kamera Çözünürlüğü:
Güvenlik kamerası seçiminde en önemli özellik kamera çözünürlüğüdür. Günümüzde en yaygın çözünürlük FullHD(2Mp) çözünürlüktür. Bu çözünürlük düzeyi son teknolojiler ile genel kullanımda 8Mp (4K Çözünürlük) seviyesine çıkmıştır. Tabi ki özel projelerde kullanılan 40Mp gibi çok çok yüksek çözünürlüklü özel ürünleri hariç tutuyoruz. Günümüz CCTV projelerinde daha çok 2Mp, 4Mp, 5Mp, 8Mp gibi çözünürlüğe sahip ürünler kullanılmaktadır. Çözünürlük yükseldikçe dolaylı olarak ürünün fiyatı da doğrusal olarak yükselmektedir.
Görüntü Sensör Boyutu:
Önünde lens bulunan cisimlerden gelen ışığı yani görüntüyü yakalayan üniteye görüntü sensörü denilmektedir. Günümüzde piyasada daha çok kullanılan tipi 1/2.8 inç olan modeldir. Yine yüksek çözünürlüklü kameralarda 1/1.8 inç boyutunda sensör bulunan kameralar bulunabilir. Burada dikkat edilecek nokta sensör boyutu büyüdükçe ışık toplama kapasitesi büyümekte ve dolayısı ile daha geniş ve daha kaliteli görüntüler alınabilmektedir. Yani 1/1.8 inç sensör 1/2.8 inç sensörden her zaman daha iyidir. Sensör boyutu büyük kameraların kalitesi yüksek dolayısı ile fiyatı daha yüksek olacaktır.
WDR (wide dynamic range):
WDR güvenlik kamera sisteminde önemli bir parametredir. WDR değerleri dB olarak ifade edilmektedir. WDR değeri yükseldikçe kalite yükselmektedir. Peki WDR nedir denirse, WDR ışık farklarını dengeleyen bir teknolojidir. Işık patlamaları, aşırı aydınlık ve karanlık ortamlarda yüksek ışığın etkisi nedeni ile düşük ışık alanların karanlıkta kalmasını engeller. Yani aydınlık ve karanlık alanların ışık dengelemesi işlemini yapar. İki güvenlik kamerası düşündüğünüzde birsi 120dB diğeri 132dB WDR ye sahip olduğunu düşünür isek, 132dB ürün daha kaliteli ve dolayısı ile daha pahalı olacaktır.
Güvenlik kamera lensleri:
Güvenlik kamera lensleri sabit, motorize, manuel varifocal gibi çeşitleri bulunmaktadır. Günümüzde birçok kamerada bulunan ve en çok kullanılan lensler motorize lenslerdir. Tercihen kameraların lensini motorize seçmenizi öneririz. Motorize lensler ile görüntüde optik zoom yapabilirsiniz. Fiyat bakımından motorize lensli kameralar daha pahalı ürünlerdir. Motorize lenslerde ölçüler önemlidir örneğin en çok kullanılan lens ölçüleri 2.8mm-12mm lens ölçülü kameralardır. Lensleri motorize olarak 2.8mm ye çekebilir ve kamerada çok geniş açıda görüş alabileceğiniz gibi 12mm çekerek çok dar bir açı ile uzun mesafede görüntü alabilirsiniz.
Güvenlik Kamera Lensleri
Auto Back Focus:
Day Night güvenlik kameralarında gece ve gündüz için ayrı ayrı görüntü sensörleri bulunmaktadır. Bu sensörler mekanik olarak gündüz ve gece değişmektedir. Sürekli olarak mekanik olarak bu değişim kamerada odak kaymalarına neden olmaktadır. Bu odak kaymalarını düzenlemek için sürekli olarak lens üzerinden ayar yapmak gerekmektedir. İşte Auto Back Focus sayesinde oluşan bu odak kaymaları sürekli olarak kamera tarafından ayarlanmaktadır. Buda ciddi manada servis kolaylığı ve görüntüde netlik olarak bize dönüşü olmaktadır.
Görüntü Sıkıştırma Yöntemleri:
Günümüzde en çok kullanılan görüntü sıkıştırma yöntemleri H.264, H.265, H.265+ olarak söyleyebiliriz. Güvenlik kamerası seçerken mutlaka en az H.265 veya H.265+ teknolojilerini seçmeliyiz. Görüntü sıkıştırma yöntemlerinin daha kaliteli olması bize önemli bir disk tasarrufu ile önemli derecede yüksek bant genişliği sağlayacaktır. Özellikle uzaktan network ya da internet izlemelerinde yüksek sıkıştırmaya sahip güvenlik kameraları ciddi kolaylıklar sağlamaktadır.
Gece görüş ve IR led Teknolojisi:
Eğer geceleri sağlıklı görüntü almak istiyor isek kameramız mutlaka gece görüşlü diğer adı ile day/night olmalıdır. Buradaki gece görüş mutlaka ICR dediğimiz IR cut filter olmalıdır. Yani mekanik olarak gece gündüz olarak değişen görüntü sensörüne sahip olmalıdır. Bunun yanı sıra eğer kamera konulan yerde ışık düzeyi çok çok düşük ise kamerada mutlaka IR led olmalıdır. Kameradaki IR led sayesinde gece çok düşük ışık durumunda ya da hiç ışık yok iken sağlıklı görüntüler alabiliriz.
Depolama ihtiyacı, kaydedilen görüntülerin çözünürlüğüne, kameraların sayısına ve kayıt süresine bağlıdır. Bu faktörleri değerlendirmek, uygun bir depolama çözümü seçmek için önemlidir.
İnternet bağlantısı, uzaktan izleme ve olaylara hızlı bir şekilde müdahale etme yeteneği sağlar. Ancak, bu durumda güvenlik önlemleri alınmalı ve kamera sistemine güvenli erişim sağlanmalıdır.
Kameraların doğru yerleşimi, korunan alanları en iyi şekilde kapsamak için önemlidir. Giriş noktaları, değerli eşyaların bulunduğu yerler ve karanlık alanlar gözetim için öncelikli alanlardır.
Kayıtların saklama süresi, yasal gereksinimlere ve kişisel ihtiyaçlara bağlıdır. Belirli bir süre boyunca kayıtları saklamak, olayları tespit etme ve inceleme için önemlidir.
Uzaktan erişim özellikleri, kullanıcılara mobil cihazlar veya bilgisayarlar aracılığıyla kameraları canlı izleme ve kayıtlara erişme imkanı sağlar. Bu özellik, olayları takip etmek için oldukça kullanışlıdır.
Yorumlar (10)